Skovkoncert med Gustaf Ljunggren og Emil de Waal

Jazz i Marielundskovens dybe, stille ro

Medvirkende
Gustaf Ljunggren
guitar - SE
Emil de Waal
trommer - DK
Pris & Billet
Pris - medlem: 120 kr.
Pris - under 25 år eller studiekort: 60 kr.
Pris - ikke medlem: 180 kr.
09-08-2024, kl. 19:00

 

 

Forestil dig lige dette drømmescenarie: Midt ude i Marielundskoven på den nærmest svævende træterrasse ved Skovløberhuset står den svenske multiinstrumentalist Gustaf Ljunggren og den danske trommeslager Emil de Waal. De har været musikalske legekammerater i mere end 25 år og har i 2023 udgivet deres tredje duoalbum ”Stockholm København”. Det er en musikalsk blomsterbuket med vilde blomster, hvor hvert eneste nummer åbenbarer en overvældende skønhed og ro. Det er musik, der helt umærkeligt mikser det akustiske med det elektroniske, og skaber en form for sfærisk og svævende ambientjazz med stor kunstnerisk spændvidde og sjælden hørt musikalsk perfektion. Det er pladen, du vil høre igen og igen, fordi det næsten er ubærligt, når den stopper. Med sans for den enkle melodi spiller de drømmejazz, der forplanter sig til hver en celle i tilhørerens krop. De spiller ganske enkelt billedskøn musik i pagt med naturen, der er som skabt til at blive spillet langt ude i en skov.

Koncerten i Marielundskoven er Jazz6000’s femte koncert under navnet Jazz i skovens dybe, stille ro. Tidligere har store jazznavne som Hvalfugl, Bremer/McCoy, Svaneborg Kardyb featuring Jakob Sørensen og Martin Fabricius Trio spillet for fulde huse på Koldings nok smukkeste jazzscene.

Om duoen:

Duoen udgav deres tredje album i juli 2023 og har altid haft integritet og nysgerrighed som en altafgørende faktor. De har indspillet et stemningsfuldt album med ny musik på akustiske, elektriske og elektroniske instrumenter, som allerede har både rørt, rystet, swinget og rocket publikum og er I A-rotation på DR P8 Jazz. Alt er indspillet og mixet i New York af Andy Green (Velvet Underground og John Cale).

Lyt til Stockholm København her:

https://gustafljunggrenemildewaal.bandcamp.com/track/sangur

Læs mere om duoen her: https://www.facebook.com/emildewaalplus/?ref=ts

Anmeldelser:

Gaffa:

”Den svensk/danske duo rammer tæt på plet med nyt cross-over.”

Ivan Rod:

”Svenske Gustaf Ljunggren (fra Stockholm) og danske Emil de Waal (fra København) har længe samarbejdet, men med deres nye album, Stockholm København er det som om, samarbejdet når nye højder. Ljunggren er multiinstrumentalist, de Waal trommeslager. Og begge er de vidtfavnende, optaget af elektronik og programmering. Og dét er et held, for Stockholm København er et album, der musisk balancerer mellem det akustiske og det elektroniske.

Stockholm København er det tredje album, de to – som duo – udsender, og såvel konceptuelt som musisk forekommer det mig mere modent, stilfuldt og roligt end de tidligere. De er selvfølgelig også blevet ældre, de to – de er født i henholdsvis 1974 og 1967 – men deres musik? Den er (uanset hvad) rundet af en rutineret tyngde og dybde, et teknisk overskud og en kunstnerisk spændvidde, der aftvinger respekt.

Ljunggren og de Waal har denne gang skabt nogle ret enkle, cinematiske soundscapes, nogle lettilgængelige, bølgende klangflader, en form for sfærisk, ambient jazz og / eller americana – for ikke at sige neoklassisk musik. Helt umærkeligt mikser de akustiske flader med elektroniske. Og resultatet er alt i alt musik, der som en anden blomst åbner sine kronblade og åbenbarer en overvældende skønhed. Ljunggren og de Waal har givet søgt det smukke – for smuk er musikken fra de første spæde toner klinger ind til de sidste klinger ud.

Fascinerende er det – både at høre den solide bund og rytmik, de Waal bidrager med og de raffinerede ciseleringer Ljunggren tilfører – eksempelvis med guitaren i titelnummeret. Duoen skaber soundscapes, der inviterer til drømmerejser eller meditation – uden at vi dog af den grund nærmer os new age. Snarere åbner de sansninger og stemninger, der kan have været i dvale. Og dét vel at mærke af den skønne slags. Derfor kan det også virke vemodigt, når sidste nummer klinger ud.

A pro pos det sidste nummer, Pirates – dét er som det eneste hentet fra en tidligere sammenhæng, helt konkret fra en live-optræden i Belgien, hvorefter det er blevet dubbet i Danmark. Kompositionen er skrevet af Ljunggren, og den indgik oprindeligt på duoens første fælles plade – den hvorpå Elith ”Nulle” Nykjær Jørgensen var på gæstevisit. Den nye udgave støvet, skramlet, men også sanseligt smukt.”

Jazznyt:

”Når der er nyt med Gustaf Ljunggren og Emil de Waal – hver for sig eller sammen, så ved jeg, at det er værd at spidse ører, at det er værd at bruge tid på deres musik. Når de er sammen sker der noget særligt, hvilket er meget tydeligt på albummet Stockholm København. De er så meget ovenpå musikken, at det er tydeligt at de læner sig roligt tilbage og lader musikken vokse frem mellem dem.

Det er deres tredje duoalbum – de har også lavet meget andet sammen – og der kommer såmænd også endnu en plade fra dem om kort tid, hvor de er sammen med et pigekor. På det nye album er de mere melodiøse og lyttervenlige end nogensinde. De eksperimenterer fortsat, men ikke så radikalt som tidligere. Stockholm København er en hyldest til de byer som de voksede op i som børn og unge. Det er sanseligt og rækker ud til lytteren. Når de spiller Sangur eller At Line Level er der ikke et øje tørt hos undertegnede. Ljunggren er magikeren på både Fender Rhodes, synths og guitarer. De Waal er troldmanden på trommer og percussion, både akustisk og elektronisk.

Når de slutter albummet med live indspilningen af Pirates – som de indspillede første gang i 2014, så slutter de så meget på toppen, at jeg lige bliver nødt til at høre pladen en gang til.”

Hvor foregår koncerten?

Koncerten foregår i Marielundskoven ved Skovløberhuset (se rød prik på kortet).

Parkering:

Parkering ved Marienlundsøen/Naturskolen
Parkering Bramdrupdam, Bramdrupskovvej
Parkering Kolding Golfklub, Egtved Alle

Øvrige praktiske informationer:

Hvis solen skinner, foregår koncerten på den nyetablerede og åbne skovterrasse ved Skovløberhuset. Hvis vejret ikke arter sig helt så godt, kommer koncerten til at foregå direkte foran Skovløberhuset. Da koncerten foregår i den fri natur, anbefaler vi, at du selv medbringer tæpper, paraply og lign., så du får en god koncertoplevelse, uanset hvad vejret lyster på selve dagen.

Det er ikke muligt at købe mad eller drikkevarer på stedet, men man er mere end velkommen til selv at medbringe lidt godt til ganen. Vi sørger for vellyd til ørerne.

Der er adgang til toiletter og rindende vand på stedet.

Pris & Billet
Pris - medlem: 120 kr.
Pris - under 25 år eller studiekort: 60 kr.
Pris - ikke medlem: 180 kr.

Jazzklub i Kolding