Steen Rasmussen Quinteto feat. Josefine Cronholm

Medvirkende
Josefine Cronholm
vokal - DK
Anders Banke
saxofon - DK
Fredrik Damsgaard
bas - DK
Steen Rasmussen
piano - DK
Celso de Almeida
trommer - DK
Pris & Billet
Pris - medlem: 100 kr.
Pris - under 25 år eller studiekort: 50 kr.
Pris - ikke medlem: 150 kr.
06-05-2022, kl. 20:00

MILTON PÅ SVENSKA er et nyt musikalsk projekt skabt af den svenske sangerinde Josefine Cronholm og den danske pianist Steen Rasmussen. De to musikere har i en årrække haft en fælles kærlighed til brasiliansk musik og sammen haft et ønske om at dykke ned i den kendte brasilianske sanger Milton Nascimento´s fantastiske musikunivers. Det er musik, som først revolutionerede den brasilianske musiktradition og siden har indtaget hele verden – især Miltons musik fra 1970´erne som blev skabt af det forrygende brasilianske musikerkollektiv Clube da Esquina. Kollektivet udgav to albums, som siden har været at finde blandt musikhistoriens store mesterværker. MILTON PÅ SVENSKA er Rasmussen og Cronholms indlevelsesrige oversættelse af de brasilianske klassikere til svensk og krydret med et nordisk tvist. Musikken inviterer publikums med indenfor i forunderlige fortællinger om livet, melankolien, kærligheden og udlængslen på nordens kærlighedssprog svenska.

Anmeldelser:
”Kunstnerisk lige i skabet”:  Ivan Rod GAFFA – 5 stjerner,
”Et sandt mesterværk”: Lars Thorborg, Jazzspecial
”Sehr empfehlenswert”: Wolfgang Giese, Musikansich.de – 5 stjerner
”Steen Rasmussen bevarer med Canta, pladsen som dansk førsteelsker,når der skal spilles brasiliansk farvet jazz”: Niels Overgaard Jazznyt blogspot.
”det er derfor jeg har en jazzklub”: Nanye Blazquez Aldana – Cafe Central Madrid.

OM ORKESTRET
JOSEFINE CRONHOLM er en af Skandinaviens fremmeste vokalister og kendt for sin unikke musikalitet og store indlevelse. Hun leder en række egne prisvindende orkestre, men er også kendt fra sine samarbejder med Marilyn Mazur, John Tayler, Django Bates og ARC. Josefine Cronholm er albumaktuel med albummet ”Near The Pond” med Kirk Knuffke, Thommy Andersson og Kenny Wollesen. Har du set DR-dramaserien Forbrydelsen, kender du hendes stemme. Det er nemlig hende, der nynner kendingsmelodien.

ANDERS BANKE er saxofonist og spiller i en lang række bands på den danske jazzscene. Han har medvirket på over 70 udgivelser som musiker, komponist og arrangør, og han har turneret over alt i verden med et kunstnerisk virke spændende fra impro-jazz med egen trio over stadionkoncerter med indie-bandet Bon Iver til Django Bates, Pierre Dørge, og Egberto Gismonti og DR Symfoniorkestret.

 FREDRIK DAMSGAARD er kendt som en groovet bassist, der mestrer både en hofnerbas og en kontrabas. Fredrik Damsgaards store musikalske øre, karakteristiske groove og perkussive kontrabasteknik gør ham til en perfekt legekammerat. Han spiller i øjeblikket med bl.a. Søs Fenger og Ginne Marker. Hvis du høre noget af det nyeste, han har lavet, så tjek hans seneste musikalske projekt MARATHON MONKS”, som på kort tid har opnået kultstatus på den danske jazz-undergrunds scene.

CELSO DE ALMEIDA er en af Brasiliens store trommeslagere.
Han har spillet med de førende brasilianske kunstnere som fx Gal Costa, Gilberto Gil, Edu Lobo, Leny Andrade, Joao Donato og Raul de Souza. I 2016 medvirkede han på albummet “Time Out” med Eliane Elias. Albummet vandt en latin grammy. Han er Rosa Passos faste trommeslager og har turneret verden rundt sammen med hende. Siden 2014 har han sin egen trio med pianisten Felipe Silveira og bassisten Sidiel Vieira.

STEEN RASMUSSEN er en af Danmarks dygtigste fortolkere af Brasiliansk musik med sin helt egen og sofistikerede stil. Han har spillet med en lang række af Danmarks førende solister som fx Lis Sorensen, Danseorkestret, Søs Fenger og Marie Carmen Koppel. Siden 2007 har Steen Rasmussen stået i spidsen af Steen Rasmussen Quienteto. Orkestret har udgivet seks albums og spillet utallige turneer i Danmark, Spanien, Brasilien, Ecuador, Columbia, Tyskland og Frankrig. Ganske ofte har Steen Rasmussen nogle af Brasiliens største stjerner med i sine projekter, fx Joyce Moreno, Paulo Braga og Leo Minax. En helt særlig musikalsk legekammerat er sangerinden Josefine Cronholm. Steen Rasmussens orkester har været nomineret til både DMA-JAZZ og hele to gange til CARL-prisen. I samarbejde med filmselskabet Crosswayfilm udgav orkestret i 2019 musik-dokumentarfilmen ”Cafe Central”. Filmen følger orkestret, da de skulle optræde fire aftener på den legendariske jazzklub Cafe Central i Madrid. Se filmen her:

https://www.ekkofilm.dk/shortlist/film/cafe-central/

 HISTORIEN OM CLUBE DA ESQUINA
Omkring 1970 opstod et musikerkollektiv under navnet Clube de Esquina (direkte oversat: klubben på hjørnet) i Brasiliens højland i staten Minas Gerais. Her samledes nogle unge musikere og sangskrivere, som var vokset op med Bossa Nova, men som også lyttede en del til The Beatles og amerikansk populærmusik som fx Bob Dylan og The Beachboys. Dette smittede i høj grad af på deres kompositioner og tekster, og sammen skabte de de to albums ”Clube da Esquina” og ”Clube da Esquina 2”.

Med deres særegne musikalske udtryk kom de til at revolutionere den brasilianske musikscene. Især kender hele verden sangeren og komponisten Milton Nascimento, men også gruppemedlemmerne Toninho Horta, Lo & Marcio Borges, Fernando Brant, Wagner Tiso, Robertinho Silva og Ronaldo Bastos med flere skabte efterfølgende en række fantastiske albums, som stadig fortolkes vidt og bredt. Selv supergruppen Earth Wind And Fire har fortolket et af gruppens numre på et af sine albums. I 1975 udgav saxofonisten Wayne Shorter det legendariske album ”Native Dancer”, hvor Milton Nascimento og flere andre Clube da Esquina-medlemmer medvirkede – bl.a. i sammenspil med Herbie Hancock. Resten er musikhistorie – og Milton Nascimento er i dag 78 år gammel og stadig aktiv.

Pris & Billet
Pris - medlem: 100 kr.
Pris - under 25 år eller studiekort: 50 kr.
Pris - ikke medlem: 150 kr.

Jazzklub i Kolding